Prava majka je ona koja te odgojila

Moja radna kolegica zvala se Vesna. Radile smo zajedno u istoj kancelariji. U trenucima pauze pričale smo o porodicama, djeci, svakodnevnici. Zapazila sam da je u svojim pričama često spominjala mamu i baku, uvijek u pozitivnom smislu. Ali nikad nije spominjala oca.

Pošto smo duže zajedno radile, odlučila sam da je upitam da li je njen otac umro. Iznenadila se mom pitanju, zbunila se, glas joj je zadrhtao i rekla je „kad me več pitaš, ispričat ću ti jednu istinitu priču, a ti ćeš mi reći da li ti zvuči istinito“.

I tako je počela svoju priču…

Vesnina priča

Moja mama i baka, koje ti ja često spominjem su moja maćeha i njena majka.

Moja majka je umrla na porodu sa mnom.

Kao bebu me je preuzela majčina rodbina i gojili su me dok se otac nije oženio, a kad se oženio i mene je poveo sa sobom u novi brak. Ja sam rasla u novoj porodici.

Njegovu ženu zvala sam mamom, a ona se meni uvijek obraćala sa puno pažnje i razumijevanja.

Kad sam već krenula u školu, sjećam se da mi je djetinjstvo bilo sretno i kao sva djeca vrijeme sam provodila najradije u igri.

Tada je na svijet došla i moja sestra Vedrana, a to su bili za mene još sretniji dani.

Nije mi se činilo da je moja porodica drugačija od drugih, ali kako sam rasla sve sam više osjećala da je moj otac vrlo ozbiljan i strog, a naročito je bio čudan njegov odnos prema meni. Kao odrasla djevojka jednog dana skupila sam snage da mu kažem “tata moramo razgovarati“. Trgnuo se na te moje riječi i strogim pogledom upitao „o čemu“.

Rekla sam mu da mi se čini kako se Vedrani obraća puno nježnije nego meni i da strogoću koju pokazuje meni djeluje čudno „željela bih da znam istinu“.

Tada je odgovorio: „poznato ti je da ti je majka umrla odmah po tvom rođenju i ja ne mogu da se odvojim od misli da si ti kriva za smrt žene koju sam volio“.

Zaprepašteno sam ga gledala i nisam vjerovala ovim riječima koje čujem. Tako zanijemila nisam ništa odgovorila, a naš odnos oca i kćerke ostao je i dalje zaleđen. Očinsku toplinu koju sam ja željela primijećivala sam samo u njegovom odnosu sa sestrom.

Kao odrasla djevojka i studentica nastavila sam da živim u toj porodici uz ljubav žene koja me nije rodila i njene majke, a koje su se ponašale kao mama i baka.

Međutim, taj brak počeo je sa razmiricama i na kraju završio sa razvodom. Kad je moj otac jednog dana spremao svoje stvari da napusti kuću i ne misleći šta će sa mnom biti, pogledala sam mamu i upitala „a gdje ću ja?“.

„Tamo gdje sam ja tu ćeš biti i ti“, odgovorila mi je. Tako je i bilo.

Ostala sam sa mamom, bakom i sestrom i iz te kuće sam se i udala.

 „Eto moja kolegice, sad znaš zašto češto spominjem mamu i baku“.

Moja djeca uvijek rado posjećuju baku, koja se prema njima odnosi kao prava baka i mi smo sada jedna sretna porodica.

Vedrana je posjećivala oca, ali znajući da bi priče od tih posjeta mene jako oneraspoložile, nije mi puno pričala o njihovim susretima.

Jednog dana me je zovnula na telefon i rekla da je otac umro.

“Zašutjela sam i spustila slušalicu i rekla mužu da neću ići na sahranu. Bilo mu je jasno da je riječ o mom ocu. Sa sinovima je otišao na njegovu sahranu, a ja sam ostala kući misleći kako je moja sudbina bila okrutna, a kako ja tu ništa nisam kriva.

Moram ti reći, nakon ove vijesti ja sam osjetila neko olakšanje, koliko ti se god to činilo da je neljudski.”


Dugo sam razmišljala o Vesninoj životnoj priči i čudila se da je moguće da postoji takav čovjek.

Mene je njena priča posebno dojmila iz razloga što smo ja i moje sestre u ocu imale pravog roditelja, čija nam je brižljivost za naše zdravlje i školovanje ponekad izgledala i pretjeranom.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s