Plavi kaputić

Petogodišnja djevojčica, krupnih smedjih očiju uokvirenih svjetlim loknicama oduševljeno gleda svoju majku, koja joj saopštava da će njih dvije, samo njih dvije – uskoro putovati za Sarajevo.

Koje li sreće, kakvog li iznenadjenja!

Znala je da je Sarajevo veliki grad u koji su odlazili često njen otac, majka, sestre. Ali ona – nikad. Često je pitala roditelje, kada će i ona putovati u Sarajevo i to vozom. Još nikad nije putovala vozom, a još nikad u životu nije bila u Sarajevu. Kada bi to rekla – svi bi se smijali. Zašto su se smijali – dugo joj nije bilo jasno, jer ona zaista nikad u zivotu nije bila u Sarajevu.

Majka joj je pričala gdje će sve ići, šta će sve vidjeti.

Veliki grad ima velike kuće, ogromne zgrade, koje se zovu neboderi. Mnogo prodavnica i zoološki vrt. Tu žive razne životinje. Mnoge su nepoznate i opasne, tako da njih drže u kafezima. Malo se bojala tih životinja, a bilo joj je već žao sto su u kafezima, ali se ipak radovala da će i to vidjeti.

A posjetiće i rodbinu, koju dobro poznaje, jer često dolaze, ali ona nikad nije bila kod njih, niti vidjela njihove kuće. I tome se jako radovala. Nekad bi pobrkala ko je muž koje tetke ili koje je čije dijete. A pošto će uskoro na put – počela je da uči imena članova svake porodice.


Majka je već pocela spremati garderobu. Sve je trebalo biti čisto i ispeglano. Sašila je svojoj djevojčici i novu haljinu. Crvenu, od samta, sa bijelom heklanom kragnom. Pošto je bila zima, preko haljinice bi još trebao djemper. Za tu priliku ćemo posuditi bijeli djemper starije sestre. To joj se baś nije svidjelo, ali bila je jako pomirljiva i dobra – da se ne bi slučajno nešto poremetilo i možda putovanje odgodilo. Spakovao se i kofer. Brojala je koliko još noći treba prespavati – do polaska.

Mama je isprobavala kaputić svojoj djevojčici. Nije bila zadovoljna. Bio je star, prepravljen od njenog. Ali bio je dobar za igru ispred kuće, jer treba još sacekati i kupiti novi za školu. Ali za Sarajevo – vrtila je zabrinuto glavom. Dobro će ga ispeglati, preko mokre krpe, tješila je i sebe i djevojčicu.

I biće – kao nov.

I dala se na peglenje. U jednom trenutku, komšinica je dosla na vrata i dok su malo popričale – nešto zamirisa na goretinu. Mama viknu – izgori kaput! Podiže peglu, a na kaputu ostade trokutasta rupa u obliku pegle.

Lijepe velike okice male djevojčice se napuniše suzama i ona poče plakati, gorko i neutješno. Nista nije pomoglo, ni molbe da prestane, ni prijekor da ušuti, ni obećanje starije sestre da će dobiti njenu jaknu. Ona je plakala i plakala, videći voz kako odlazi sve dalje i dalje prema Sarajevu, a ona ostaje sama i još – bez kaputa.

I odjedanput se desilo nešto, što se dešavalo kasnije samo u lijepim knjigama: mama je rekla jedno odlučno – dosta, uzela novčanik i djevojčicu za ruku.


Išle su žurno do jedne lijepe prodavnice i tamo joj je mama kupila najljepši kaput na svijetu. Bio je svjetlo-plav, mekan i topao, a još je imao kapuljaču i muf. Ah, tek taj divni muf! Pa niko, baš niko nije imao muf! Ni od starijih djevojčica. Probali su ga. Sasvim dobro joj je pristajao. Malo veći nego što treba, da moze poslužiti slijedećih par godina, ali sasvim lijep.

Mama je rekla prodavačici da je malo skup, a ona je odgovorila da je kvalitetan i moderan.

Mama se premišljala, sve dok nije susrela ogromne preplašene oči djevojcice, koje kao da su molile: „nemoj ga skidati sa mene“.

Tada je rekla – kupujemo ga.

Danas, mnogo godina kasnije, ne sjećam se ni mog prvog putovanja vozom, niti posjete Sarajevu.

Sjećam se samo moje sreće, kad me mama – držeci me čvrsto za ruku – izvela iz prodavnice u plavom kaputiću. Sjećam se još da je počeo da pada snijeg i upotpunio moju iznenadnu sreću – da stavim kapuljaču i rukice uvučem u muf.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s