Za prava prijateljstva nikad nije kasno

Uvijek sam mislila da su jedina prava prijateljstva ona iz najranijeg perioda života. Smatrala sam se jako sretnom jer imam nekoliko prijateljstava iz tog doba koja su i danas ostala čvrsta kao što su i bila. Ta iskrenost, zajedničke uspomene, povjerenje, sjećanje na davne dogadjaje, to neko zajedništvo je neraskidivo i drago.

Ali, kako su prolazile godine, tako su dolazila i nova poznanstva i uvijek bi se izdvojio neko ko bi mi odgovarao po razmišljanjima o životu, ljubavi prema istoj vrsti muzike, knjigama i sličnim interesima.

Tako sam prije nekih desetak godina, već u svojim pedesetim, srela jednu finu gospodju na promociji knjige. Počele smo razgovor o toj knjizi, o piscu, o životu u stranoj zemlji, o našoj napaćenoj Bosni, a onda smo otišle na kafu i nastavile razgovor. Bila je starija od mene, ali vrlo zanimljiva.

Nastavile smo se družiti.

Pričala mi je da joj je muž prije godinu dana iznenadno umro. Srčani udar, izdahnuo joj je na rukama. Dugogodišnji brak, dvije kčerke koje već imaju svoje familije, posao, kuća i ostale obaveze, činili su njen život ispunjenim. Nakon gubitka muža, koga je voljela i poštovala, osjećala se izgubljenom. Bio je stariji 10 godina od nje i vodio ju je kroz život. Bila je veoma tužna, mnogo je razmišljala o prošlosti i neizvjesnoj budućnosti. Malo je izlazila, puno tugovala i jednoga dana otišla kod ljekara, koji je potvrdio njene sumnje – da ima tumor dojke. Shvatila je težinu situacije. Razmišljala je šta i kako dalje? Da se preda i tuguje i tiho ode sa ovoga svijeta ili da se bori? Ubrzo su slijedile: operacija, zračenja, bolnice, kontrole.

Nakon svega, donijela je odluku: pisat će.

Još za vrijeme rata je vodila je ratni dnevnik u opkoljenom gradu u kome je živjela. Pisala je svaki dan, kratko – o onom što se desilo. Kratko, ali istinito. Skupila je „svoje papire“, sredila ih i krenula u potragu za izdavačem. Nije znala kako se to radi, ali je imala strašnu volju da se ta istina kaže.

Uz pomoć prijatelja i svoju upornost – uspjela je. Izdala je knjigu. Knjiga je krenula i na svom putu istine, doživjela uspjeh.  Javili su joj se stotine njenih sugradjana sa komentarima i novim činjenicama. Osjećala se obaveznom da provjerene izjave sakupi u drugu knjigu. Uradila je i to.

Putovala je, prezentirala knjigu, poklanjala je posjetiocima, družila se i osjećala se dobro. Sebi je dala zadatak da mladim ljudima pokaže bosanskohercegovačke običaje, ljepotu tradicije jednog naroda.

Upoznala je mnogo Bosanaca  i Hercegovaca i gdje god je čula da se rodila beba, išla bi da čestita taj divni dogadjaj i „stavila bi pod bebin jastuk“ novac. (naš stari običaj).

Za vjenčanje bi  poslala poklon, a kad bi neko umro, išla bi na ispraćaj.

Svako okupljanje Bosanaca bi posjetila.  

Bila je puna energije, sa lijepom riječi za svakoga.

O bolesti nikad nije govorila.

Mislila sam da je dobro. Odjedanput je počela mršati. Rekla je da se čitav život borila sa kilogramima, a eto sada sami nestaju. Nije dozvolila dalji razgovor o tome.

Nazvala me jednog dana, kratko smo razgovarali. Imala sam neki ružan osjećaj da se oprašta sa mnom.

Sutra me njena kćerka obavijestila o njenoj smrti. Tada sam shvatila da je moja prijateljica izvršila zadatak koji je sebi postavila i spremno napustila ovaj svijet. Bez tuge i suza…

Njena smrt me jako pogodila.

Njeno prijateljsvo mi je pružilo mnogo radosti i jedan novi pristup teškim životnim situacijama.

Često mislim na moju prijateljicu. Sa ovim iskustvom mogu reći da je najbolja prijateljica ona osoba koja ostavi trag na tebi,…a ona je zaista ostavila duboki trag na meni! Zauvijek!

Kad jedna duša ode,

ostane praznina i tuga,

ali i nada da je duša našla smiraj,

I mjesto u rajskoj bašti,

lijepoj kao njena bašta kraj Vrbasa,

puna ruža mirisnih

I roza magnolija

za kojom je čeznula.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s