Sjećanja na peksimete, kolače i žene u kombinezonima

Jutros mi se javila prijateljica iz djetinjstva, kratko – porukom. Obradovala me.

Ništa posebno, ono kako si, šta radiš, nismo se odavno čule? A mojoj nježnoj i osjetljivoj duši – dovoljno, da pokrene lavinu sjećanja iz djetinjstva  i mladosti.

Dok pripremam doručak, mirisne kifle me odvedoše na prekrasne doručke moje majke. Često bi to bili „peksimeti“ koje sam ja jako voljela. To je jedna vrsta tijesta, a divni su bili i drugačije se pravili peksimeti, koje je najbolje pravila prijateljica moje majke.

Često bi ujutro došla kod nas – na kafu, veselo bi ušla u našu avliju, šireći miris tek poprženih peksimeta, pitala, ima li kogaaaa???

Ja bih prva istrčala i pomagala joj. Prihvatala sam zdjelu punu peksimeta, prekrivenu šarenom, platnenom salvetom.

Bila sam najmladja od nas tri sestre, sa loknavom kosom i krupnim očima i sve mamine prijateljice su me voljele (ne samo zbog loknica).

Dok ovo pišem, osjećam taj miris i vidim tu salvetu, čistu, ispeglanu i savijenu – na četvero.

Kad sam imala osam godina, operisala sam krajnike i bila u bolnici nekoliko dana.

Roditelji su dolazili svaki dan da me posjete i jednom je došla mama sa tom prijateljicom, koja je donijela zdjelu tih peksimeta, kojim sam se jako obradovala, ali ih nisam smjela, niti mogla jesti, zbog svježe operacije. Ni danas mi nije jasno, kako je ta dobra žena mogla donijeti takvo jelo, umjesto nekog laganog pudinga, npr.

Ona je bila šnajderica i uvijek joj je kuća bila puna žena. Meni je to bilo vrlo zanimljivo.

Te žene bi se skidale probale haljine i ostajale u lijepim „kombinezonima”, tako smo ih zvali. Bili su providni i isticali su linije tijela. One bi ostajale u njima, jer nakon popravke haljine, opet bi je probale. Duboki izrezi su isticali grudi, a one, svjesne raskoši svojih oblina, šetkale bi se po stanu. Nekad bi kod kuće bio njen muž i posmatrao iz druge sobe te lijepe prizore.

Kad bi mu žena to primijetila, pokazala bi meni pogledom da zatvorim vrata njegove sobe. Ja bih polako išla prema toj sobi, a onda naglo zatvorila vrata. Mada sam bila mala djevojčica, znala sam da ja pripadam tom svijetu žena, mode i ljepote.A opet, druga mamina prijateljica, voljela je praviti kolače. Pravila ih je svaki dan. Imala je tri sina i uz muža, svi su voljeli kolače. U to vrijeme, zbog štednje valjda, kolači su se pravili samo za neke praznike, rođendane i slavlja.

To su obično bile baklave, hurmašice, a ta teta Vera je pravila je „moderne kolače“, torte, oblatne, čupavce. Kad bi uspjela od svojih sinova, izdvojila bi tanjirić tih kolačića i donosila ih meni. Ja bih odmah pojela jedan, a onda čekala sestre da dodju iz škole i s njima podijelila ostale kolače. A moja mama je pravila prekrasne torte, za naše rođendane. Oh, kako su bile ukusne, čokoladne, a sa orasima.

Mami bi pomagala najstarija sestra, a mi bi gledali kako se to stvara i na kraju, torta bi se postavljala na okrugli stalak za torte, a stalak na ormar – do sutra.

“Da se torta sjedini”, govorila bi mama.

Trebalo je dočekat to sutra. Ta „mikado“ torta, tako se zvala, za mene je bila najukusnija totra koju sam probala.

Ponekad je sada i ja napravim. I moje kćerke je rado jedu, ali nije to onaj ukus, jer nije to ono vrijeme.


Kćerke kažu da se ne mučim, kupiće tortu u poznatoj slastičarnici. Unuke kažu da je ukusna, ali ima prevše kalorija.


One ne razumiju da sam danas, praveći mikado tortu provela divne sate putujući u prošlost. Ne mogu im reći da sam bila u posjeti mojoj dragoj majci i njenim veselim prijateljicama, da smo pile kafu i jele tortu u našoj staroj kući, sunčanoj i lijepoj.


Ne mogu im reći, ne bi mi vjerovali, a stvarno je to bilo (u mojoj mašti)!

.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s